Kuvaus
Suomen yöttömien öien ansiosta kotimaassa viljelty pellava on ravintorikkaampaa kuin ulkomainen pellava. Paahdon ansiosta pellavan kuori on rapea ja helposti rikki pureskeltavissa jolloin pellavan kaikki ravintoaineet pääsevät imeytymään elimistöön kokonaan.
Pellavassa on runsaasti ravintokuitua ,alfa-linoleenihappoa ja lingaania. Pellavassa on myös runsaasti hyvälaatuista rasvaa (44%). Liukenemattoman kuidun ansiosta pellava vaikuttaa positiivisesti suolen toimintaan sekä ehkäisee ummetusta. Liukoinen kuitu vaikuttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan ja se hidastaa mahalaukun tyhjenemistä.
Pellavan sisältämien lingaanien on todettu vähentävän riskiä sairastua mm. hormonaalisiin syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Lingaaneilla on myös antioksidanttisia vaikutuksia.
Pellavasta voi tehdä vatsaa hellivän liman. Paahdettua pellavaa ei tarvitse keittää, riittää että pellavan laittaa lämpimään veteen ja antaa limoontua noin 15-30 min. Limoontuu myös kylmässä vedessä.