Yritys

Yhteystiedot Martan Oy

Katuosoite
Ratikyläntie 458
Postinumero
61630
Postitoimipaikka
Hirvijärvi
Paikkakunta
Jalasjärvi
Sähköposti
info@martanhamppu.fi
Y-tunnus
2765510-3
Katriina Aula-Knuuttila
+358409633430
Kari Knuuttila
+358445568233
envelope

Ota yhteyttä

Perheyrityksemme tausta

perhepotretti  

iirojakyostiMe olemme Kari ja Katriina Knuuttila. Viljelemme Jalasjärven Hirvikylässä Laitilan tilalla pääsääntöisesti kauraa, ohraa, rypsiä ja hamppua. Arkeamme vilkastuttaa myös kolme veikeää lasta, sekä tietysti hevoset, kanat ja muut lemmikit. Laitilan tila on Karin isoäidin Martta Laitilan sukutila. Tila on saanut alkunsa jo 1800-luvulla.

Asuimme aiemmin Haukiputaalla Katriinan synnyinpaikkakunnalla, kunnes 2013 teimme sukupolven vaihdoksen Karin kotitilalle. Tällöin sukupolven vaihdosta valmistellessamme ja liiketoimintasuunnitelmia laskiessamme tulimme siihen tulokseen, että tilan elinkelpoisuuden varmistamiseksi täytyy joko pinta-aloja kasvattaa, lähteä rakentamaan isoa eläintilaa tai erikoistua.

Koska tällä alueella pellon hinta on huimaava ja navettaa emme halunneet pankin kanssa rakentaa, päädyimme erikoistumiseen. Erikoiskasveista Hamppu nousi hyvin nopeasti selkeästi mielenkiintoisimmaksi: Uusi Suomen oloihin jalostettu Finola lakije, huumekasvista puhdistuva maine ja tästä syystä myös “unohdettu kasvi”, sekä tärkeimpänä erinomaiset ravintoarvot ja terveysvaikutukset. Ensimmäisen yhden hehtaarin koealan kylvimme vielä asuessamme Haukiputaalla vuonna 2013, muutto oli edessä vasta seuraavassa kuussa.

2013-puinti

Onneksi vanhapari ei juuri vastustellut nuorien hullutuksia, vaan uskalsivat olla mukana.

2013-puinti3

Hehtaarin satoa ei saanut omaan kuivuriin pyörimään, joten päädyimme lainaamaan kyläyhdistyksen jo käytöstä poistettua lavakuivuria.

Vuonna 2013 Hampun jalostajia ei Suomessa ollut kuin muutama pieni, lähinnä elintarvikepuolen toimija. Päätimme itse rakentaa markkinamme ja tällä tiellä ollaan… Matkaan tosin tuli heti pian puintien jälkeen pieni, mutta äänekäs hidaste kun Iisa syntyi marraskuun 21pv. Tätä ensimmäistä satoa ei koskaan ehditty tuotteistaa, mutta heti seuraavana vuonna viljelyksessä oli 10ha ja tästä sadosta sitten saimmekin ensimmäiset myytävät tuotteemme.

Laitilan talo

Laitilan vanha talo tieltä kuvattuna

Yrityksen nimeen ja meidän kotiimme vaikuttaneet tapahtumat alkavat 1800-1900 luvun vaihteesta. Karin mummon isä, Salomon Laitila, rakensi kantatilasta lohkaistun Laitilan tilan Amerikasta tienaamillaan rahoilla. Myös hän viljeli pelloillaan hamppua. Salomon oli aktiivinen Suomenhevosten jalostustoiminnassa ja lisäksi kova ravimies jo aikana jolloin kuninkuusraveja ei ollut olemassa. Hän omisti joitain hyvin voittoja keränneitä hevosia. Hänen tyttärensä Martta oli ensimmäisiä naispuolisia raviohjastajia ja kahmikin useita palkintoja. Liekö hampulla ollut osuutta, sitä emme saa koskaan tietää. Martan muistoa kunnioittaen tuotteemme ja yrityksemme sai nimen Martan Hamppu, sittemmin Martan Oy.

Martta Laitila ja pokaalit

Martta Laitila ravikärryllä palkintoja edessään. Tästä kuvasta lähdettiin ideoimaan yritystä…